En l'any 1928 un grup d'amics fundava una nova comparsa en les festes de Moros i Cristians de Castalla: Els Maseros. 

La seua presentació formal va anar en l'acte de la “volta” el dia 3 de setembre d'aquell any. Una vegada acabades les festes del 28, els fundadors es van posar en contacte amb “els Maseros d´Alcoi” per a obtenir assessorament. Amb el suport dels alcoians, en aquesta etapa inicial es va millorar i adaptar la tradició masera a Castalla. De tal forma que en les festes de 1929, l'oficialitat dels nous Maseros de Castalla va ser contundent, ja que tots anaven vestits i uniformats de la mateixa forma, i al ritme de la banda de música la Creu Roja d'Alcoi, debutant el dia de la “entrà” amb el seu primer acte oficial.

En aquells moments, el context històric era difícil, ja que van haver de superar penúries com de la crisi del 29 i la guerra civil espanyola. Però a partir de la dècada dels 40 la participació de l'els Maseros en els actes festers va ser indiscutible, i això va permetre establir-se definitivament en la costum de les festes de Moros i Cristians. 

Amb els 50, la dura situació econòmica no va acompanyar la comparsa. Per això, va haver problemes per a assumir la capitania. A aquest fet cal afegir la tràgica pèrdua d'un dels fundadors dels Maseros i capità que anava a ser eixe any,
 en un accident de l'autobús de l'Alcoiana. A més a més, en aquella mateixa època les festes patronals es van ampliar als quatre dies actuals, igual que la introducció de l'ofrena com acte fester en l'any 1957. 

Després del positiu creixement, tant demogràfic com socioeconòmic dels 60, la comparsa va experimentar un auge respecte al nombre de Maseros. També en aquella dècada es va comprar l'antic local, cridat popularment La Barraca i van començar les famoses revetles nocturnes o de ball.

Els 70 comencen amb un paper protagonista de les dones que s'incorporen a les festes. Elles renoven la vestimenta típica masera i aporten nous colors i teixits. En 1974 és una data clau per als Maseros, Julián García–Ajofrín Cutillas, alies el “Pistoler”, pren possessió del càrrec de sergent que perdura fins a l'actualitat.

Els Mangarrufos obrin els 80 com capitans. És la primera esquadra que exerceix aquest càrrec. El tancament de la dècada acaba amb l'elaboració de la “Paella Gegant” el dia de Sant Jaume, augmentant l'ambient en la barraca, i que ha anat elaborant-se any rere any fins als nostres dies.

En l'actualitat la festa s'ha renovat: Els músics ja no dormen en la casa dels comparsistes i la pólvora està més controlada que mai. Amb tot això també la comparsa ha hagut d'adaptar-se als nous temps que corren. Per aquest motiu en 1999 es va adquirir un nou local en el carrer Juan XXIII, perquè els 400 Maseros pogueren reunir-se durant 4 dies i gaudir de les festes majors del seu poble.

En 2004 amb la celebració del 75 aniversari de la comparsa Maseros de Castalla, s'elabora un llibre commemoratiu, es confecciona una nova bandera i un gran boato desfila pels carrers de Castalla el dia de l'ofrena amb la representació de tots els vestits dels capitans que al llarg de la història han exercit el càrrec.

A l’any 2009, es va aprovar la creació del vestit oficial de la comparsa, que fins a dia d'avui ni tenia.

VISITES